0

Inga produkter i varukorgen.

Hem

Årets majblomma: ett blad saknas!

Årets majblomma är en symbol för arbetet mot barnfattigdom. Idag lever 1 av 10 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet, en allvarlig siffra, som trots det ofta ignoreras. För att belysa statistiken, lanseras därför för första gången på 100 år en ny sorts majblomma där 1 av de 10 bladen saknas. 

Niobladsblomman är dubbelt så stor som den klassiska blomman och säljs i en limiterad upplaga. Den klassiska blomman, kransen, pin och klistermärke säljs som vanligt.

Den violfärgade majblomman med en pärla i mitten är formgiven av 16-åriga Alexis Monnakgotla Svensson från Stockholm. Inspiration till färgen fick Alexis från sin bästis som hon träffade på ett teaterläger som heter Viola.

Det känns fantastiskt att ha vunnit Majblommans designtävling och spännande att blomman ser annorlunda ut i år. Bladet som fattas är en symbol.

Alexis Monnakgotla Svensson, Stockholm.
16-åriga Alexis Monnakgotla Svensson från Stockholm har designat 2024 års majblomma.
Årets majblomma är violfärgad och inspirerad av en vän som Alexis träffade på ett teaterläger.

Alla majblommor genom tiderna

Så tillverkas majblommorna

Pappersblommor, pins och klistermärken tillverkas i 100 procent återvunnet papper och plast på två olika fabriker i Kina. Sunbeauty är specialister på pappersprodukter och tillverkar pappersblommorna. Jian är specialister på bland annat metallprodukter och tillverkar metallpins och klistermärken. 

Båda fabrikerna har goda arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Det sker löpande utvärderingar och Majblomman får varje år en uppdaterad rapport om bland annat arbetsmiljö, arbetsförhållanden, produktion och löner. Fabrikerna är väl insatta i Majblommans arbete, vad produkterna används till och vår värdegrund. Majblomman kan avbryta samarbetet om de inte uppfyller våra krav. 

För att säkerställa kvaliteten på produkterna gör representanter för Majblomman besök på fabrikerna minst tre gånger per år, innan och under själva produktionen. Blommorna skickas sedan till Sverige med båt. Majblomman undersöker löpande hur blommorna kan produceras så hållbart som möjligt – såväl socialt, ekonomiskt som miljömässigt. 

Barnen bestämmer designen

Alla barn som vill kan skicka in förslag på hur nästa års blomma ska se ut – alla färger är tillåtna. Varje år kommer många tusen förslag in till Majblomman via vår app och med post. Genom omröstningar på hemsidan bestämmer barn vilken blomma som vinner.