0

Inga produkter i varukorgen.

Hem

Årets blomma

Det är barnen som bestämmer vilken färg majblomman ska ha. Alla barn som vill kan skicka in förslag på hur nästa års blomma ska se ut – alla färger är tillåtna. Varje år kommer många tusen förslag in till Majblomman via vår app och med post. Genom omröstningar på hemsidan bestämmer barn vilken blomma som vinner.

2023 års majblomma


2023 års majblomma är grön och blå med en orange prick i mitten. Den är formgiven av Elsa Schymberg som är 12 år och kommer ifrån Karlstad. Hon har döpt årets majblomma till Fred på jorden. Tanken bakom färgerna är lika allvarlig som aktuell. Såhär förklarar Elsa själv hur han tänkte när hon designade blomman:

– Jag ville att majblomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det gula alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu, säger Elsa.

12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad har designat 2023 års majblomma Fred på jorden.
Årets blomma är grön och blå med en orange prick i mitten.

Alla majblommor

Så tillverkas majblommorna

Båda fabrikerna har goda arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Det sker löpande utvärderingar och Majblomman får varje år en uppdaterad rapport om bland annat arbetsmiljö, arbetsförhållanden, produktion och löner. Fabrikerna är väl insatta i Majblommans arbete, vad produkterna används till och vår värdegrund. Majblomman kan avbryta samarbetet om de inte uppfyller våra krav. 

Pappersblommor, metallpins och klistermärken tillverkas i 100 procent återvunnet papper och plast på två olika fabriker i Kina. Sunbeauty är specialister på pappersprodukter och tillverkar pappersblommorna. Jian är specialister på bland annat metallprodukter och tillverkar metallpins och klistermärken. 

För att säkerställa kvaliteten på produkterna gör representanter för Majblomman besök på fabrikerna minst tre gånger per år, innan och under själva produktionen. Blommorna skickas sedan till Sverige med båt. Majblomman undersöker löpande hur blommorna kan produceras så hållbart som möjligt – såväl socialt, ekonomiskt som miljömässigt.