0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar: Almedalen

Almedalsveckan 2023 är avslutad, och vi på Majblomman ser tillbaka på intensiva dagar av samtal med makthavare på olika nivåer med varierande uppdrag. I så gott som varje möte återkom vår generalsekreterare till våra volontärers berättelse: de ökande levnadsomkostnaderna i Sverige märks tydligt för barn i familjer med låga inkomster. Majblomman har under våren fått in fler ansökningar än på mycket länge, och i centrum står barns basala behov.   

Under årets politikervecka var Majblomman för första gången en av arrangörerna bakom Barnrättstorget, centrum för barnrättsfrågor i Almedalen. Torget invigdes av socialtjänstminister  Camilla Waltersson Grönvall.  

Vi på Majblomman kan konstatera att vår bild av barns ökade utsatthet delas av hela barnrättssverige, vilket kom fram i alla de samtal vår generalsekreterare medverkade i. Från rundabordssamtal med riksdagspartiernas ekonomiskpolitiska talespersoner till våra egna frågestunder och det seminarium som följde upp den Sifo-undersökning som Majblomman, Röda Korset, Rädda Barnen och Hyresgästföreningen släppte under våren.  

Vi kan också konstatera att politiker återkommer till hur viktigt civilsamhället är i kristid. Ideella organisationer tillerkänns uppskattning för våra insatser. Samtidigt konstaterar vi att en del av det arbete som görs ideellt, ska göras av det offentliga. Och vi menar att vissa kommuner till exempel räknar med Majblomman och hänvisar till oss i stället för att följa socialtjänstlagen och uppfylla de rättigheter som barn har enligt den.  

Vår bild av politikerveckan i Visby är att den är en slitstark institution där man som ideell organisation har möjlighet att komma till tals med och fortbilda makthavare i frågor som gör konkret skillnad i vår målgrupps vardag, på ett effektivt sätt.