0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar: årets insamling

I helgen stundar Valborg, och massor av barn över hela landet kommer att slutspurta med Majblommans insamling. Hittills har över 40.000 barn sålt majblommor för 57,4 miljoner kronor vilket är ett strålande resultat på mindre än två veckor. Det är fullt möjligt att nå vårt mål på 68 miljoner. Det vore rekord, och vi kan intyga att barn över hela landet är taggade på att sälja majblommor hela den långhelg som stundar.

2023 är det avgörande att Majblomman lyckas mobilisera. Den ekonomiska krisen pressar människor mycket hårt, varje dag. Majblommans ekonomiska stöd till barn i ekonomiskt utsatta familjer är avgörande, på riktigt. Det kan handla att en jacka eller skor i rätt storlek till ett busskort eller ett besök på Gröna Lund.

Majblomman har i över ett sekel förknippats med våren i Sverige – tack vare tusen och åter tusen skolbarn, scouter och andra unga hjältar. Vår anrika insamling kan sammanfattas av ordstävet Många bäckar små gör en stor å. Utan de många barnen vore Majblomman ingenting.

Varje barn som säljer majblommor behåller 10 procent av sin majblommeförsäljning. Eftersom genomsnittet är att sälja för drygt 1.000 kronor rör det sig i de flesta fall om blygsamma belopp. 2023 har vi sett ett par jättebelopp som samlats in av barn med personliga webshoppar.

De personliga webshopparna kom till under pandemin då barnen inte kunde träffa majblommeköparna. Konceptet har varit mycket uppskattat, men att enskilda barn säljer majblommor för miljoner är nytt, och inget som Majblomman förutsett. Inför nästa insamling kommer systemet att utvärderas mot bakgrund av fenomenet.

Majblomman får frågor och uppmaningar om erforderliga skatter och avgifter gällande just de 10 procent av majblommeförsäljningen som varje barn behåller. Majblomman kommer självklart att betala arbetsgivaravgifter för de uppskattningsvis 150 barn som berörs och det är Majblomman som betalar arbetsgivaravgift för dessa. Vad gäller ”storsäljare” som de fall som uppmärksammat i media, så kommer svensk skattelagstiftning att följas. Skatt kommer självfallet att betalas i vederbörlig ordning.

Vidare handlar frågor och uppmaningar till Majblomman om hur vi ska administrera den andel av majblommeförsäljningen som enskilda barn får behålla. Majblommans ekonomiavdelning kommer att handlägga varje ärende och i samråd med sakkunniga, som skattejurister och redovisningsekonomer.

Majblommans insamling med barn som säljer majblommor pågår till och med 3 maj.