0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar: BRIS sammanfatting av julen

I går kom ett pressmeddelande från BRIS, som sammanfattar tendenserna bland de tusentals barn som ringt organisationens stödlinje under julveckorna. Det är nedslående information, men ingen överraskning. Barn som av olika skäl lever i utsatthet har det tungt under loven och det gångna årets samhällsutveckling har inneburit att pressen ökat ytterligare. Majblommans volontärer ger en snarlik bild och vi vet att många barn uppskattar skolans struktur och gruvar sig för alla lovveckor.

BRIS rapporterar om en ökning av samtal från barn med 19 procent sedan förra julen. En rekordsiffra.

Många av samtalen till BRIS på jullovet gällde allvarlig psykisk ohälsa och allt fler barn behövde prata om våld, övergrepp och kränkningar. Vidare konstaterar man att barn oroar sig mer för föräldrars ekonomi, vilket kopplas till inflationen och energikrisen. Majblomman känner igen även detta, både genom våra volontärer och i forskning om långvarig barnfattigdom. Barn tenderar att ta ansvar när familjen utsätts för varaktig psykosocial press. Och för många är det just detta som varit verklighet sedan tre år tillbaka, med samhällskriser som avlöst varandra.

Majblomman betraktar situationen för barn i familjer som på olika vis lever marginaliserade liv som mycket problematisk. Många mår mycket dåligt och kämpar med en vardag full av villkor som barn inte ska behöva hantera. BRIS viktiga ringlinje är en ventil för de individer som kan, vågar och orkar ringa. Tyvärr lär organisationens årsrapport om några veckor bekräfta den problematiska utvecklingen.