0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar: dyra december

Inför julen är det bråda tider. Inte minst i skolan ska något firas varje vecka. Barn ska ha med sig lusselinne och pepparkakor, föräldrar ska swisha till lärarens julklapp och kanske blir det bazar med donerade lotterivinster på kvällen.

För den som inga pengar har blir varje extra insats en stress som i princip är omöjlig att hantera. Många barnfamiljer i den här situationen har inte en krona över. Vi vet. Just nu delar våra lokala majblommeföreningar ut pengar och presentkort till barn som annars inte får någon julklapp. Man frågar om vi kan hjälpa till med lite julmat. Förra året delade Majblomman ut cirka 1,7 miljoner kronor till barns behov i samband med jul och andra högtider. Behoven är stora.

Firande i skolan borde inte vara ett problem. Skollagen slår fast att alla barn har rätt till utbildning utan avgifter. Samtidigt tillåts obetydliga kostnader vid enstaka tillfällen. Det finns alltså utrymme för tolkning, och här uppstår bekymret. De flesta tycker att 100 kronor är försumbart. För en ensam mamma med sjukersättning är varenda krona viktig. För familjer med många barn blir summan betungande.

Vad gäller insamlingar gäller enligt Skolinspektionen frivillighet. Om klassen vill ge sin mentor en julklapp ska beloppet vara valfritt, och ingen ska uteslutas för att familjen inte har råd. 

Självklart missunnar Majblomman inte lärare uppvaktning, tvärtom. Däremot vill vi uppmana till eftertanke och till ökad kunskap om skollagen och dess praxis. Vi vet också att det finns många smarta och kreativa lösningar som alla kan vara med på. Det går till exempel att ge bort saker som barn skapar själva, eller att vara tydlig med att de gåvor som alltid delas ut har hela klassen som avsändare.

I en tid med skenande kostnader är det viktigare än någonsin att skolan värnar sitt kompensatoriska uppdrag, tar del av Skolinspektionens beslut och är strikt med gäller att använda skollagens möjlighet till undantag.