0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar dyra studenttider

Enligt Svensk Handel beräknas familjer till ungdomar som ska ta studenten spendera 1,9 miljarder kronor på firandet. Det är en ökning jämfört med förra året. I SVT konstaterar en rektor att många ungdomar är pressade av alla utgifter.

För ensamstående och andra vårdnadshavare med låga inkomster blir det dyra studentfirandet en svår matematik. I många fall hamnar tonåringen i olika grad utanför när hen inte har råd med studentfester, bal, studentmössa med mera.

Majblomman är formellt sett inte berörd av den här problematiken: vi måste ge avslag på ansökningar kopplade till studentfirande eftersom de flesta som går ut gymnasiet är över 18 år. Men vi följer vår målgrupp och ser att det är tufft för äldre tonåringar i familjer med små marginaler. Och vi vet att det finns en stress kring kostnader i slutet av terminen bland niondeklassare i berörda familjer. För även om grundskolan enligt lag ska vara kostnadsfri så förekommer skolbaler, klasströjor och skolresor för högre belopp än den obetydliga kostnad (läs ca 100 kronor) som skollagen undantagsvismedger.

Majblommeföreningar över hela landet hanterar just nu ansökningar från främst mammor till barn och tonåringar som bävar inför sommarlovet; den period på året då det märks extra tydligt att pengar saknas. Och det man söker majblommepengar till är i första hand enkla saker; som en baddräkt, en regnjacka eller ett par skor i rätt storlek.

Givetvis vill inte Majblomman hindra ungdomar från att fira sin student eller grundskoleavslutning. Det behövs däremot mer sans och medvetenhet kring att den som faktiskt inte har råd kommer att hamna utanför, när syftet med firandet är det motsatta. Barnen och ungdomarna i vår målgrupp har det tillräckligt tufft ändå.