0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar nya blomman 

Dagen innan barnbidraget i januari kallas ibland årets fattigaste, ur barnperspektiv. Då brukar vi ta tillfället i akt och avtäcka årets majblomma. För faktum är att 1 av 10 barn i Sverige lever i ekonomisk utsatthet, och att vår organisation under de två senaste åren märkt att barnfamiljers behov av stöd har ökat markant. 

Detta är bakgrunden till att årets majblomma har en unik design: 1 av 10 blomblad saknas. 

Majblommans generalsekreterare Åse Henell konstaterade i samband med avtäckningen att det kan låta drastiskt att rycka bort ett blad från vår ikoniska blomma:

– Vi vill markera hur allvarligt vi ser på det ekonomiska läget ur barnperspektiv. Vi hoppas och tror att svenska folket kommer att förstå symboliken. Det är tufft för många barnfamiljer, särskilt efter två år av ökade levnadskostnader och inflation. Den udda majblomman är en påminnelse om statistiken. 

I anslutning till avtäckningen intervjuades Åse i TV4 tillsammans med Nina – en av många föräldrar som fått stöd till sina barn från Majblomman. Nina delade med stor generositet med sig av hur det är att alltid att pussla med ekonomin för att kunna ge barnen det de behöver. En dimension hon tydliggjorde var barnens bild av Majblomman som ett stöd för mamma när vardagspusslet ska läggas. 

Se hela klippet från TV4 Nyhetsmorgon här.

Ninas beskrivning av vår verksamhet är den finaste respons som alla våra volontärer kan få. Utdelningsverksamheten inom Majblomman sköts i princip helt av volontärer som alla har relevant yrkeserfarenhet. På sin fritid delar de ut ekonomiskt stöd till barn i familjer som inte har råd med vanliga men viktiga saker. Och det kan de alltså göra tack vare insamlingen som blir genom majblommeförsäljningen varje vår. 

Och hur var det med majblommans lila färg 2024? Årets vinnare av vår färgtävling heter Alexis Monnakgotla Svensson och är 16 år. Hen berättar att inspirationen kommit från gemenskapen med en kompis: 

– Min kompis heter Viola, så majblomman blev violfärgad! Vi blev bästisar på ett teaterläger, och juryn fastnade för min motivering där jag skrev om det. Majblomman jobbar ju för att alla barn ska få hålla på med aktiviteter på fritiden.

Den 10 april är det dags för ca 40.000 barn över hela landet att sälja majblommor. Blomman som saknar ett blad kommer att säljas i barnens webbshoppar och i Majblommans webbutik. Klassiska majblommor, kransar, klistermärken och pins kommer att säljas samtidigt.