Majblomman kommenterar: nya grupper med svag ekonomi
I dagarna har ekonomisk utsatthet bland nya grupper diskuterats på sociala medier, i skenet av inflationen och de stigande räntorna. Cyniska kommentarer har flödat om människor som belånat sig högt för att ha någonstans att bo.
Mot detta reagerar Johanna Kull, hållbarhetsansvarig på Avanza, i Svenska Dagbladet. Det handlar om vanligt folk med vanliga inkomster som kommit in på bostadsmarknaden relativt nyss, konstaterar hon. Men de får svårare att parera kraftigt stigande räntor än människor med liknande förutsättningar som haft sitt boende under längre tid.
Vi på Majblomman märker, liksom övriga civilsamhället, tydligt av att fler grupper än tidigare har fått en ökad ekonomisk sårbarhet. Sedan inflationen tog fart har våra lokala majblommeföreningar rapporterat om ökande behov bland de mest ekonomiskt utsatta, men också om att nya grupper av barnfamiljer vänder sig till oss. Under hösten är vi beredda på att än fler föräldrar som tidigare klarat sin ekonomi behöver ansöka om majblommepengar för att kunna ge sina barn en vinterjacka eller en julklapp. Och Makalösa föräldrar återkommer gång på gång till att en stor del av organisationens medlemmar är vanliga mammor som tvingas ha fler än ett jobb för att täcka nödvändiga utgifter. För denna grupp är det vanligen hyran, inte räntan, som rusat. Ytterligare ett exempel på hur levnadsomkostnadskrisen slår är Matmissionen, som i Svenskans reportage beskriver ett markant ökat tryck bland personer som är för ”rika” och alltså inte uppfyller medlemskraven.
De ekonomiska svårigheter som allt fler nu upplever beror inte nödvändigtvis på att man varit oförsiktig, utan om en samhällsutveckling där vanligt folk tvingas ta smällen när inflation, hyror och räntor skruvas upp. Vi ser det varje dag, och vi ser ingen ljusning inom överskådlig tid. Det är mycket bekymmersamt, och att de som drabbas hårdast ska behöva mötas av moralism och förakt är bedrövligt.