0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar simkunnighetssatsningen Vän med vatten

En ny fas i vårt samarbete med Svensk Simidrott har nyligen inletts. Majblomman satsar 1.250.000 kronor på barns simkunnighet. Pengarna öronmärks för barn i ekonomiskt utsatta områden och ingår vårt gemensamma projekt Vän med vatten.  

Simskoleplatserna är reserverade för 500 barn i familjer som inte har råd med det mest nödvändiga. För simkunnighet inte längre en självklarhet för alla barn i Sverige. Och en vanlig orsak är svag ekonomi.  

Majblommans långsiktiga mål är att alla barn ska få vattenvana och lära sig simma. Simkunnighet är en viktig färdighet, och ytterst att betrakta som en livförsäkring. Tack vare att svenska folket köpte rekordmånga majblommor har vi möjlighet att stötta färdigheter som är extra viktiga i ett barns liv. Att kunna simma är en del av rätten till en meningsfull fritid. Och vi vet att simskola är en aktivitet som typiskt sett inte blir av i familjer som har ont om pengar 

Majblomman samarbetar med Svensk Simidrott sedan 2020 då vi ökade fokus på barns simkunnighet genom märket Vattenprovet. Sedan dess byter märket färg och speglar årets majblomma. Varje sålt märke innebär 10 kronor till Majblommans Riksförbund. 

Under 2024 utvecklas samarbetet med det långsiktiga målet att varje barn i Sverige ska få en chans att lära sig simma. Simkunnighet är inte bara en livräddande färdighet, det är en nyckel till jämlikhet och att kunna ha kul i och kring vatten.  

Svensk Simidrott konstaterar att över 70 personer i Sverige drunknar varje år och att 7% av alla elever i årskurs 6 inte är simkunniga. Det betyder att de inte kan simma 200 meter. Annorlunda uttryckt går över 8 300 elever ut mellanstadiet utan att kunna simma.  

Svensk Simidrott genomför simkunnighetsundersökningar varje år. Av dem framgår tydligt att Majblommans målgrupp, barn i familjer som inte har råd med det mest nödvändiga, oftare saknar simkunnighet än barn i familjer med högre inkomster.  

Genom simkunnighetsundersökningarna ser man att barn i skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar är simkunniga i lägre grad. Svensk Simidrotts undersökningar pekar också på att barn som inte kan simma oftare har föräldrar som inte heller är simkunniga. Genom det utökade samarbetet Vän med vatten vill vi tillsammans se till att ändra mönstret som kommer fram i Svensk Simidrotts undersökningar. Självklart ska alla barn i Sverige få chansen att lära sig simma och lyckas ta simkunnighetsmärket Vattenprovet.