0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar: sportlovet

I Göteborg har sportlovet passerat, i Stockholm pågår det som bäst och snart är det norra Sveriges tur. Skolbarn och gymnasieelever har ledigt och traditionen bjuder aktivitet. Ofta kostar det tusenlappar och engagemang. Mot den bakgrunden medverkade Majblommans generalsekreterare Åse Henell i radioprogrammet Plånboken i P1 . Eftersom en viktig del av vårt ändamål är att dela ut ekonomiskt stöd till enskilda barns fritid, blev en självklar fråga huruvida ansökningar om pengar till vintersport och andra aktiviteter ökar inför sportlovet.

Det lite oväntade svaret är att våra lokala majblommeföreningar inte ser någon sådan tendens. Vi bedömer att det har med barns skilda livsvillkor att göra. De flesta barn i Sverige behöver inte stöd av Majblomman, utan har det bra eller mycket bra – materiellt sett. Deras föräldrar kan bekosta ett idrottsläger, en utflykt till ishallen eller till och med en resa till fjällen. Även om det är dyrt, vilket Plånboken i P1 tydligt visar, så är det en möjlighet, något man som ung kanske hoppas på.

För den minoritet barn som Majblomman stöttar finns fjällresor, konståkningsläger och liknande ”inte på kartan” som Åse Henell uttrycker det. Det faller inte familjer med utsatt ekonomi in att ens planera en skidresa eftersom kostnaden, kännedomen och engagemanget som behövs är övermäktiga faktorer.

Majblomman skulle helst av allt se en förändring så att alla barn som kände för att börja åka skridskor eller skidor fick lättare att komma till. Men just nu är det som hjälper ”våra” barn och deras familjer på sportlovet ett riktigt bra utbud av kostnadsfria aktiviteter som är lätta att delta i. Och tillgång till utrustning! Vi vet att det tas många goda initiativ, som Fritidsbanken som nämns i programmet. För alla barn har rätt till en meningsfull fritid och lov där de får ha roligt och återhämta sig.