0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar utredningen och bidragstak

Utredningen SOU 2025:15 om Stärkta drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet har haft remissrunda, och Majblomman har bidragit med ett yttrande.

Eftersom det är vanligt att föräldrar som söker sig till Majblomman har kommunalt försörjningsstöd har vi följt utredningen om stärkta drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet, med fokus på dess förslag om så kallat bidragstak.

Med bidragstak menas enkelt uttryckt att summan av de bidrag en person tar emot inte ska överskrida en beloppsgräns. Kort sagt ska man inte kunna ”stapla” olika bidrag över beloppsgränsen. Syftet är att motverka att människor fastnar i långvarigt ”bidragsberoende”. 

Majblomman håller vårt remissvar fram barnperspektivet, eftersom vi är en barnrättsorganisation med ändamålet att dela ut ekonomiskt stöd till enskilda barn i familjer med låga inkomster. Många av dem har kommunalt försörjningsstöd eller andra ersättningar ur det svenska socialförsäkringssystemet. Vårt ekonomiska stöd har sin grund i varje barns rätt till skälig levnadsstandard enligt barnkonventionen.

Varje barns individuella rättigheter enligt barnkonventionen måste enligt Majblommans bedömning ges prioritet framför bestämmelser riktade mot vårdnadshavares position, agerande och förmåga på arbetsmarknaden.

Förslaget om bidragstak bedöms av utredaren själv ha tydligt negativa ekonomiska konsekvenser för berörda barnfamiljer. Utredaren är tydlig med att ett bidragstak är oförenligt med barnkonventionen på lång sikt. I vårt remissvar betonar Majblomman att vi delar utredarens bedömning.

I vårt remissvar skriver Majblomman att en grundläggande idé för oss som idéburen organisation, är varje barns personliga egenmakt och individuella frihet. Barn som säljer majblommor påverkar sin egen situation, tack vare provision(10%). Majblomman delar ut ekonomiskt stöd till barnet som individ, för att kompensera för den ekonomiska utsatthet som familjen lever med. Majblommans stöd har inkluderande effekt och vår organisation verkar för att barn ska undgå att fara illa till följd av vårdnadshavares ekonomiska situation, så långt möjligt.

Sammanfattningsvis menar Majblomman i vårt yttrande att ett bidragstak skulle innebära att barn i högre grad kommer att fara illa till följd av familjens försämrade ekonomiska förmåga att tillgodose barnets behov och rätten till skälig levnadsstandard relativt Sveriges förmåga som välfärdsstat.

Vidare befarar vi på lång sikt en ökad segregation där en redan marginaliserad grupp halkar efter till följd av radikalt försämrade förutsättningar. Vi bedömer att konsekvenserna för barn i familjer med låga

inkomster måste vägas mot osäkerheten kring den önskade effekten av ett bidragstak.

I vårt remissvar avstyrker Majblomman förslaget om så kallat bidragstak.