0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar vår säljstart och Pep-rapporten

I onsdags gick startskottet för ca 40.000 barn som säljer majblommor över hela landet. Vid midnatt stod det klart att första dagens försäljning slog rekord, med 15,4 miljoner kronor. Beloppet är det bästa någonsin för en premiärdag. Pengarna från majblommeförsäljningen går till barn i familjer som inte har ekonomiska marginaler.

Att sakna resurser har många dimensioner, vilket årets Pep-rapport tydligt visar. Majblomman har bjudits in som sakkunnig och vår generalsekreterare Åse Henell skriver en krönika om Majblomman i rapporten.

Tillsammans med Carolina Klüft på Generation Pep och Kristina Sparreljung på Hjärt- & Lungfonden har Åse under den gångna veckan också varit aktuell med en debattartikel på DN:s debattsida. Resterande del av denna text är en förkortad version av debattartikeln. 

Vart femte barn vars vårdnadshavare har en låg inkomst känner oro för sin familjs ekonomiska situation. Siffran är betydligt lägre för barn som har vårdnadshavare med en högre inkomst. Samtidigt skattar de oroliga barnen också sin generella hälsa som dålig i större utsträckning än de barn som inte känner oro inför familjens ekonomi.

Alla barn har enligt FN:s barnkonvention rätt till en meningsfull fritid. Pep-rapporten visar dock att endast 52 procent av de barn vars vårdnadshavare har en låg inkomst går på en aktivitet på fritiden. Motsvarande siffra för barn till vårdnadshavare med hög inkomst är 83 procent.

Vart femte barn vars vårdnadshavare har en låg inkomst är oroligt för sin familjs ekonomiska situation.Det betyder att alla barn inte får möjlighet att prova på att idrotta eller vara en del av ett lag. Drömmar om att bli nästa stora idrottsstjärna riskerar att gå om intet på grund av ekonomisk ojämlikhet. När siffrorna så tydligt visar att verkligheten inte ger alla barn rätt till en meningsfull fritid krävs det fler insatser från samhället.

I årets Pep-rapport uppger 13 procent av vårdnadshavare med låg inkomst att ekonomiska svårigheter gjort det svårt att köpa näringsrik mat alla dagar i veckan. Och nästan varannan ensamstående förälder med låg inkomst uppger sig inte ha haft råd att köpa näringsrik mat till sina barn vid något eller några tillfällen de senaste sex månaderna, enligt en nyligen släppt Sifoundersökning beställd av bland andra Majblomman.

Goda vanor etableras tidigt i livet. Men i dag är det bara 3 procent av alla barn som lever hälsosamt, alltså att de både rör sig enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation och äter enligt Livsmedelsverkets kostråd. Vi kan också tydligt se att barn och ungas förutsättningar för ett hälsosamt liv inte är jämlika i Sverige. Det nationella målet om att täppa igen påverkbara hälsoklyftor kommer med stor sannolikhet inte att nås utan en rad genomgripande insatser.

Alla barn har rätt till ett aktivt och hälsosamt liv, och det är en god investering att ge alla förutsättningar att skapa goda vanor tidigt i livet. Om man misslyckas med att ge alla barn en likvärdig chans till god hälsa innebär det stora kostnader för samhället. Framför allt innebär det dock ett fatalt haveri när det gäller att sluta hälsoklyftorna, och ett misslyckande med att uppfylla barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Pep-rapporten finns att ladda ner här.