0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar: ny rapport om fri kollektivtrafik

Under hösten har vi förberett årets rapport om barnfattigdom med inriktning på meningsfull fritid och fri rörlighet. I förra veckan offentliggjordes rapporten där vi föreslår en nationell reform som ger fri kollektivtrafik för alla mellan 12 och 18 år på kvällar, helger och lov.

Rapporten finns här

Precis som under 2022 har vi använt Demoskop för att kartlägga en geografisk struktur, där barns rörelsefrihet beror på var de bor och vilka beslut som fattas i regioner och kommuner från år till år.

I korthet ser vi att i 6 av 10 kommuner åker inga barn och ungdomar fritt med kollektivtrafiken på kvällar och helger. Mönstret är liknande på sommarlovet: i varannan kommun erbjuds inte fria resor då.

I år presenterar Majblomman en konkret reform för alla barns rätt till en meningsfull fritid. Vi har med hjälp av forskare på RISE gjort beräkningar och föreslår en rikstäckande satsning på fri kollektivtrafik för alla mellan 12 och 18 år på kvällar, helger och lov.

Vår generalsekreterare Åse Henell har under förra veckan delat ut vår rapport till Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister med ansvar för barnrättsfrågor, och flera riksdagspolitiker. Efter årsskiftet kommer Åse följa upp samtalen och träffa fler politiker för att fortsätta sätta frågan på agendan.

Den 9 november publicerade Aftonbladet en debattartikel, där Åse Henell problematiserar den nuvarande ojämlikheten med barns kollektivtrafik och redogör för Majblommans reform.