Majblomman kommenterar höstlovet och Fritidskortet
Majblomman kommenterar höstlovet och Fritidskortet
Just nu har barn och ungdomar i hela landet höstlov – en vecka då många vilar, har kul med kompisar och ägnar sig åt aktiviteter. Men för den som lever i en ekonomiskt utsatt situation blir lovet lätt en jobbig (om än kort) period av tristess och isolering. Aktiviteter är kostsamma och ofta svårtillgängliga. Vi på Majblomman får in många ansökningar från föräldrar som inte har råd att ge sina barn meningsfulla lov. 24 % av det ekonomiska stöd som årligen delas ut av våra lokalföreningar gäller just aktiviteter och utrustning. När vi adderar fler kategorier med koppling till barns rätt till lek, vila och fritid (artikel 31 i Barnkonventionen) är andelen av Majblommans utdelade medel till barn än större.
För aktiviteter och rekreation har att göra med rättigheter. Barnkonventionen är svensk lag sedan snart fem år tillbaka. Detta har Majblomman poängterat i vårt remissvar på den offentliga utredningen om ett Fritidskort Ds (S2024:16) som ska leda till att en reform kommer på plats under 2025.
Sammanfattningsvis är tanken med reformen att alla barn och ungdomar mellan 8 och 16 år ska få ett digitalt kort laddat med en summa pengar som är öronmärkta för ledarledda aktiviteter i exempelvis kulturskolan, föreningsidrotten eller friluftslivet. Ett allmänt fritidskort laddat med 500 kr planeras till alla barn medan ett särskilt fritidskort laddat med 2 000 kronor planeras till barn i familjer med svag ekonomi.
I vårt remissvar slår Majblomman fast att vi är positiva till regeringens ambition. Samtidigt befarar vi att administrationen av Fritidskortet blir betungande, att den viktiga aspekten fri rörlighet med kollektivtrafik behöver komma in i utredningen samt att det finns en fara med behovsprövning vilket tenderar att få en stigmatiserande effekt.
Hela Majblommans remissvar finns att läsa här.