0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar: julfattigdom

SVT Aktuellt hade denna vecka ett viktigt inslag om villkoren för många ensamförsörjare och deras barn, just nu.

I reportaget berättar ”Maria” för reportern om hur stressen inför julen i år är panikartad. Den kraftiga inflationen har under 2022 inneburit att hon tvingats minska på utgift efter utgift, utan att få ihop sin och barnens ekonomi. Hennes sjukersättning räcker inte. Nu återstår bara att avstå från att betala räkningar. Samtidigt pekar Marias små barn på leksaker och hon måste förklara att det inte finns pengar till julklappar. Hennes tonårige son önskar sig tvål och schampo.

Vi på Majblomman känner igen den beskrivna problematiken inför julen mycket väl. Varje år delar våra lokala majblommeföreningar ut cirka 2 miljoner till barns behov i samband med jul och andra högtider. Vi kan också bekräfta att vidden av den ekonomiska utsattheten i Sverige synes ha ökat på kort tid. Många av våra lokalföreningar rapporterar denna höst om mer barnfattigdom än förut, och vi hör vittnesmål om att utsattheten får fler dimensioner.

Majblomman delar Stadsmissionernas generalsekreterare Jonas Vilstrands budskap i TV-studion: civilsamhället har mycket svårt att möta de kraftigt ökade behoven. Sverige behöver ett offentligt samtal om fattigdom, där det talas om åtgärder och om de långsiktiga konsekvenserna av att leva i ekonomisk utsatthet. För bara ett par veckor sedan kom Folkhälsomyndigheten med sin nationella folkhälsoenkät, där man konstaterar psykiska besvär är mycket vanligare bland människor med ekonomiska problem än hos dem som får ihop ekonomin. MUCF:s årliga fokusrapport pekar på samma sak.

Liksom Stadsmissionerna vill vi på Majblomman rikta ett tack till ”Maria” och till andra modiga människor som vågar berätta hur det är att ständigt kämpa i motvind och ändå inte kunna ge sina barn det de behöver.