0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar: vår debattartikel i Dagens ETC

I dag publicerar tidningen Dagens ETC en debattartikel som Majblommans generalsekreterare Åse Henell skriver tillsammans med Åsa Regnér, generalsekreterare Rädda Barnen, och Anders Pedersen, tf generalsekreterare på Röda Korset. Veckans kommentar är ett utdrag ur debattinlägget, som tyvärr är mer aktuellt än någonsin.

”Den senaste enkäten bland Majblommans volontärer bekräftar tendensen: sedan tidigt 2022, då inflationen kopplade greppet i synnerhet om svaga, söker ensamstående och andra stöd till sina barn för basala saker. 100 kronor till en mössa. 250 kronor till en julklapp så att barnet får öppna något på julafton.

Svenska Röda Korset har under året kartlagt de största humanitära behoven i alla län i Sverige. Resultatet visar tydligt att fler och fler söker sig till civilsamhällets organisationer för att få hjälp med det mest grundläggande, som mat och kläder. En av de grupper som har det allra svårast är ensamstående föräldrar. Samtidigt visar kartläggningen att socialtjänsten upplevs som mer otillgänglig och restriktiv, vilket bidrar till att civilsamhällesorganisationer får ta ett orimligt stort ansvar för människors vardag och välbefinnande.  

Rädda Barnen möter i sin verksamhet barn och föräldrar som berättar om svårigheterna att få ekonomin att gå ihop i vardagen. I Rädda Barnens verksamheter synliggörs ojämlikheten av barns möjlighet till meningsfull fritid. I områden där många hushåll har låga inkomster har majoriteten barn inte någon sport- eller kulturaktivitet efter skolan eftersom hushållen måste prioritera det allra nödvändigaste. Att ge barn möjlighet att delta i kostnadsfria idrotts- och fritidsaktiviteter mildrar konsekvenserna av den isolering som barnfattigdom ofta leder till.

Sverige är ett välfärdssamhälle som trots dyrtider fortfarande har mycket kraft kvar. Civilsamhället fortsätter att ta sitt ansvar. Men hela samhället måste hjälpa till. Vi efterlyser konkreta och kraftfulla grepp från såväl regering som näringsliv för att sluta den bekymmersamma klyfta som finns mellan barn i Sverige. Årets julklapp bör vara att se till att fattigdom inte är ett hinder för barns rättigheter och ekonomiska jämlikhet. Detta är våra förslag för en barndom fri från fattigdom”

Texten, som finns här i sin helhet, avslutas med ett antal konkreta åtgärder som våra organisationer bedömer nödvändiga och genomförbara inom överskådlig tid:

  • Höj barnbidraget och se till att det även kommer familjer med försörjningsstöd eller löneutmätning till godo.
  • Höj och räkna upp försörjningsstöd och dagersättning i förhållande till levnadskostnader.
  • Genomför avgiftsfri kollektivtrafik och kostnadsfria fritididsaktiviteter för rätten till en meningsfull fritid för alla mellan 12 och 18 år.
  • Det bör vara obligatoriskt för alla skolor att erbjuda skolfrukost till barn och ungdomar.