0

Inga produkter i varukorgen.

Majblomman kommenterar: sommarlovet

Sommarlovet närmar sig. Just nu delar våra lokalföreningar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer vars pengar inte räcker till allt det där som gör sommaren vilsam och rolig. En stor del av vårt stöd gäller kläder och skor som passar årstiden, men det kan också gälla sommarläger, extra idrottsträning eller biljetter till sommarland eller nöjespark.

Sommaren ska vara härlig för barnen, det är de flesta överens om. Men den innebär samtidigt ökade kostnader. Sånt känns rejält för familjer med små marginaler. Det långa lovet på 10 sammanhängande veckor är dessutom svåra att kombinera med semester. De flesta föräldrar som jobbar har fem veckors ledighet att fördela över året. I Majblommans målgrupp är det också vanligt att den ena föräldern har ett betydligt större ansvar för barnen, i praktiken. När skolan då stänger för sommaren blir det tydligt vilka barn som saknar resurser för att få ett meningsfullt lov. Att resa bort på semester är sällan möjligt.

Ur ett annat perspektiv ser Majblomman positivt på att sju av 10 kommuner enligt en ny enkät från TT erbjuder kostnadsfria aktiviteter under lovet. Vår generalsekreterare betonar dock problemet att barn behöver ha turen att bo i ”rätt” kommun.

— Det blir orättvist när vissa får en meningsfull fritid och ett meningsfullt sommarlov, men bor du någon annanstans får du inte det, säger Åse Henell i en kommentar till nyhetsbyrån.

Majblomman beklagar att de statliga sommarlovssatsningarna som sjösattes 2016 inte längre finns kvar. De jämnade ut skillnader mellan kommunerna och vid utvärderingar framgick att de öronmärkta pengar som satsningarna innebar rekvirerades av en nära nog alla kommuner via MUCF och Socialstyrelsen.

Majblomman har inget exakt recept för vad kommuner ska erbjuda barn och tonåringar på sommarlovet, men vi vet att det är viktigt att förstå sin målgrupp. I en kommun kan problemet vara avsaknad av kollektivtrafik, medan en annan kämpar med att faktiskt nå de barn som skulle ha glädje av en viss aktivitet. Och för vissa är ett första sommarjobb den allra bästa aktiviteten.

Sundsvall är ett gott exempel, där politikerna satsar extra på både gratisaktiviteter och sommarjobb. Dessutom blir förskolan kostnadsfri på sommarlovet. Detta gör skillnad för barnfamiljer med svag ekonomi.

I Katrineholm, Tingsryd och Växjö satsar man på kostnadsfria resekort på sommarlovet för stora grupper av sina tonåringar. Majblomman menar att kollektivtrafiken är särskilt viktig för äldre barn utanför storstäderna. För dem är sommarjobb och rörelsefrihet extra viktigt just nu. Satsningar på kollektivtrafik på loven borde vara en självklarhet över hela landet.

Ytterligare exempel på hur man kan förbättra barns sommarlov genom kloka beslut finns i Kalmar där man anordnar Summer Camp med kostnadsfria läger med en bred palett av aktiviteter.

Vidare har Nordanstig ett upplägg där föreningar med kort varsel kan söka medel ur en särskild pott för att arrangera kostnadsfria aktiviteter för barnen i kommunen.